Croquis pakottaa keskittymään olennaiseen

Jatkuvasti törmää kehoitukseen opetella piirtämään sitä mitä oikeasti näkee, eikä vain sitä mitä luulee näkevänsä. Järkeviä sanoja, mutta joskus järkevien sanojen kokonaisvaltainen sisäistäminen on yllättävän vaikeaa. Omin nokkineen piirtämisen harjoitteleminen voi tuntua hankalalta. Mistä sitä pitäisi edes aloittaa? Mistä olisi oikeasti hyötyä?

Croquis on hyvä ja helppo tapa harjoitella piirtämistä ihan vain kotioloissa. Monelle croquisin piirtäminen on tuttua, jos on vähääkään opiskellut taidetta esim. työväenopistossa/kansalaisopistossa/lukiossa/yms.  Croquista voi kuitenkin helposti piirtää myös ilman opettajan ohjausta. Käytännössä croquista voikin piirtää missä tahansa, missä on ihmisiä – tai miksei vaikka koiria, kissoja, hevosia, yms. Mallien lisäksi tarvitaan paperia, jokin piirrin ja mahdollisesti kello tai matkapuhelin, millä voi halutessaan ottaa aikaa.

Croquis-piirtämisenä tarkoitus ei ole tehdä realistisia, yksityiskohtaisia piirustuksia. Croquisit saavat näyttää rumilta tai oudoilta, tärkeintä on, että piirtäjä on itse nauttinut niiden piirtämisestä ja oppii jotain. Piirustukset on kirjoittajan tekeleitä keväältä 2011.

Sana croquis tulee ranskankielen sanasta croquer jonka merkitys on ”piirtää pikaisesti”. Siitä croquis-piirustuksessa onkin pohjimmiltaan kyse. Yksinkertaisesti sanottuna croquis on nopeaa mallista piirtämistä. Tarkoituksena ei ole taltioida realistisesti mallia paperille pienintä yksityiskohtaa myöten; croquis-piirustuksessa tarkoituksena on yksityiskohtien sijasta tallentaa paperille mallin hahmo, asento ja mahdollisesti myös liikkeen tuntua. Usein croquisia piirretään lyhyissä ”sessioissa”, eli yhtä kuvaa saa työstää 1-10 minuuttia, kunnes malli vaihtaa taas asentoa ja aloitetaan uuden luonnoksen piirtäminen. Koska yhteen piirustukseen käytetään niin vähän aikaa, usein tehdäänkin useita kymmeniä piirustuksia peräkkäin.

Croquis-piirtäminen onkin paikallaan erityisesti silloin, jos tuntuu että piirtämien hahmojen asennot jäävät usein jollain tapaa tönköiksi. Koska croquisissa piirustusaikaa on niin vähän, piirtäessä pitää osata keskittyä olennaiseen; sen sijasta että pipertäisiä yhtä silmää tuntikausia, sillä nyt tärkeää onkin vain saada koko hahmo vangittua paperille.
Toki croquisia on hyvä harjoitella, vaikka tönkköys ei vaivaisikaan omia piirustuksia. Moni taiteilija piirtää croquis-piirustuksia ns. ”lämmittelynä”, sillä nopea croquis-piirtäminen rentouttaa käden ja kymmenen croquisin jälkeen ranne toimii jo paljon sutjakkaammin kuin jos lähtisi piirtämään ns. ”kylmiltään”.

Croquisia voi piirtää missä vaan. Nämä luonnokset ovat tekijän luonnsokirjasta syksyltä 2010 ja ne on piirretty koulun oleskelutiloissa hyppytunnin aikana.

Moni aloitteleva piirtäjä tuntuu pelkävään croquisin piirtämistä omalla vapaa-ajallaan, ilman kenenkään ohjausta. Pelko on kuitenkin täysin turhaa; croquisia voi piirtää kuka tahansa ja missä tahansa. Croquisia voi piirtää esimerkiksi istuessaan bussissa, jolloin voi piirtää nopeasti vaihtuvia maisemia tai bussipysäkillä seisovia ihmisiä. Junassa voi piirtää nopeita luonnoksia kanssamatkustajista, ja kahvilassa voi piirtää muita asiakkaita. Jos koulussa on tylsää, niin tappavan tylsän tunnin voi ottaa hyötykäyttöön ja kuluttaa aikansa piirtämällä croquisia opettajasta ja muista oppilaista. Kun croquisia piirtää tällä tavalla ”salaa”, kelloakaan ei tarvitse; usein ihmisillä on tapana liikkua vähän väliä jos he eivät tiedä olevansa malleina, joten aikaa yhteen luonnokseen ei ole mahdollista käyttää kovinkaan kauan.

Ei pidä myöskään lannistua, jos ensimmäiset croquisit näyttävät kauheilta. Siltä ne aina näyttävät. Kestää aikansa päästä croquisin vaatimaan nopeaan piirustustahtiin ja oppia kiinnittämään huomiota siihen olennaiseen. Croquis-piirtämisen tarkoituksena ei olekaan tuottaa hienoja luonnoksia kaiken kansan pällisteltäväksi, vaan yksinkertaisesti toimia harjoituksena itse piirtäjälle.

(Lisävinkki: kun ”tavallinen” croquis alkaa kyllästyttää, hauskuutta voi lisätä käyttämällä erikoisempia papereita tai piirtimiä. Croquisia voi piirtää myös sillä ”väärällä” kädellä, silmät kiinni, katsomatta paperiin, nostamalla kynää kertaakaan paperista… Vain mielikuvitus on rajana!)

Posted on 16 heinäkuun, 2011, in Artikkelit and tagged . Bookmark the permalink. 2 kommenttia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: